KÖKSKNIVAR

Innehåll

INLEDNINGOLIKA KNIVMODELLEROLIKA STÅLFÖRVARINGDISKATILLVERKARE

INLEDNING

Kniven är det viktigaste redskapet i restaurangköket. Även i hemmaköket är kniven ett viktigt verktyg.

Innan du köper en kökskniv ska du fundera på en del saker:
– Vad ska du använda den till
– Känns den bra i handen
– Har den ett bekvämt grepp
– Är den lagom tung
– Är bladet lagom långt
– Hur mycket underhåll vill du lägga ner på den

Här kan du läsa om olika sorters köksknivar & vad de används till, olika material man använder till knivbladen m.m.


TILL TOPPEN AV SIDAN


OLIKA KNIVMODELLER

Kockkniv:
Ska du bara köpa en kniv så är det en kockkniv. Den kan användas till det mesta. Kockknivar brukar ha ett blad som är 18 cm eller längre. Bladet ska vara så högt att det går att hacka saker utan att knogarna slår i skärbrädan.

Brödkniv:
Brödkniven är en kniv med tandat blad. En bra brödkniv behövs i varje kök. En tandad kniv kan användas till mer än att bara skära bröd.

Frukt- & grönsakskniv:
En frukt- & grönsakskniv passar bra när du hackar eller skivar frukt & grönsaker.

Köttkniv:
Med en köttkniv kan du skära kött, fisk & fågel på ett bra sätt. Kniven tar sig genom köttet utan att förstöra det. Det blir enkelt att få till jämna skivor. Bladen på köttknivar är gjorda för att skära köttet utan att skada dess fibrer.

Filekniv:
En filekniv är flexibel med ett smalt böjligt blad. Den passar till att bena ur fisk & putsa kött.

Skalkniv:
En skalkniv är en liten vass kniv. Den liknar en kockkniv men är betydligt mindre & tillåter mer precision i arbetet. Den kan bland annat användas till att skala frukter & grönsaker, t ex vitlök & schalottenlök. De längre varianterna kan även användas till att hacka grönsaker.

Santokukniv:
Santokukniven kommer från Japan. Bladets främre del är halvcirkelformad.

Det är en mångsidig kökskniv som passar till många göromål i köket. Man kan använda den till att filea kött & fisk, hacka grönsaker, skära sallad, skiva m.m.

Den är lite som ett mellanting mellan kockkniv & grönsakshacka.

En santokukniv har en bladlängd på 13-20 cm. De mer exklusiva Santokuknivarna har damaskerat bladstål.

Den har blivit väldigt populär & finns i de flesta välsorterade kök.


TILL TOPPEN AV SIDAN


OLIKA STÅL

Damaskerat stål:
Damaskerat stål betyder att man har byggt upp knivbladet i flera lager stål. Metoden bildar ett vackert mönster på knivbladet.

Laminerat stål:
Laminerat stål består av olika skikt av legeringar av stål. Det ger en vassare egg & böjlighet åt bladet. Laminerat VG10-stål finns i bland annat K2 från Fällkniven.

Keramiskt stål:
Keramik är det näst hårdaste materialet efter diamant. Ett keramiskt knivblad väger bara hälften så mycket som ett metallblad. Det rostar inte & påverkas inte av syror.

När man skärper bladet ska man använda ett diamantbryne. Keramiska knivar går bra att maskindiska.

Det går att skära allt utom djupfryst & ben med en keramisk kniv. När man skär i rotfrukter ska man tänka på att skölja dem ordentligt så de är fria från jord & grus.

Kolstål:
Kolstålet är lätt att bryna & skärpan är mycket bra. Nackdelen med ett kolstålsblad är att det inte är rostfritt. Kolstålsknivar har funnits länge & trots att rostfritt är vanligast så föredrar många kolstålet.

Pulverstål:
Pulverstål är ett extremt hårt & väldigt hållbart stål. Detta gör att eggen på kniven inte slits & skadas lika lätt.

Rostfritt stål:
Rostfritt stål har en högre motståndskraft mot korrosion än andra typer av stål. Det är emellertid inte 100% rostfritt. Förvara alltid dina knivar torra.


TILL TOPPEN AV SIDAN


FÖRVARING

Det är viktigt att förvara sina knivar på ett bra sätt. De ska inte ligga & skava mot varandra i kökslådan, då blir de slöa. Man behåller knivens funktionalitet & skärpa genom att förvara sina köksknivar på ett bra sätt.

Här är några förvaringsmetoder:

Knivblock:
Knivblock är en praktisk förvaringsplats som skyddar knivarna mot slitage. Ställ knivblocket på köksbänken för att alltid ha knivarna nära till hands.

Knivfodral:
Ett knivfodral är ett bra skydd för dina köksknivar. Det passar perfekt när du vill ta med dina knivar i väskan eller som skydd om du förvarar knivarna i en kökslåda. De är även praktiska att ha med sig när du ska någonstans.

Knivlist:
Finns med eller utan magneter.

Knivrulle:
Väska till förvaring av köksknivar & tillbehör som man rullar ihop.

Knivväska:
Väska man förvarar köksknivar & tillbehör i. Bra om man är på resa & vill ha med sig sina verktyg.

Magneter:
Magneter man fäster på t ex väggen & sätter knivarna på.


TILL TOPPEN AV SIDAN


DISKA

Så här diskar du kniven:

Diska kniven i ljummet vatten. Torka den torr med en handduk. Detta gäller särskilt om du skurit i citrusfrukter eller om kniven är tillverkad av kolstål. Syra & fukt kan ge missfärgningar & rostangrepp på knivbladet.


TILL TOPPEN AV SIDAN


TILLVERKARE

Här kan du läsa om olika tillverkare av köksknivar.

Mora of Sweden
Mora of Sweden bildades 2005 när man slog samman Frosts Knivfabrik & KJ Eriksson.

Företaget är familjeägt. Alla deras produkter tillverkas i Sverige.

Knivarna levereras över hela världen.

Wenger
Wenger grundades 1893 & är beläget i Schweiz. De har ca 200 anställda.

Swibo från Wenger var den första slaktkniven med ett ergonomiskt handtag som var förseglat på bladet vilket gör den betydligt säkrare & mer hygienisk.

En liknande serie av knivar men med inriktning på behoven hos professionella kockar utvecklades under namnet Grand Maitre. Det produceras över 1000 Grand Maitre-knivar varje dag.

Fiskars
Fiskars grundades 1649 & är idag Finlands äldsta industriföretag.

Fiskars lanserade världens första sax med plasthandtag 1967. Saxen med orange handtag är idag en av Fiskars mest kända produkter. De har sedan dess sålt mer än 1 miljard saxar över hela världen.

Fällkniven
Fällkniven är ett familjeföretag i Norrbotten. Företaget startade 1984. De började tillverka knivar 1987.


TILL TOPPEN AV SIDAN